Vitorlatisztítás

Vitorlatisztítás

Vitorlák profi vegyszeres tisztítása

 

Egy-egy hosszabb túrázás, néhány bogárraj, vagy esős idő, esetleg nem optimális elpakolás, tárolás után gyakran találunk zavaró koszfoltokat, elszíneződéseket, bogártetemeket a vitorlákon. Lehet ezekkel nem foglalkozni, de többségünk szeretné ezeket valamiképp eltüntetni. Ennek két módja lehetséges: 1. nekiállunk a parton mindenféle csodaszernek kikiáltott anyagokkal, néhány kefével és küzdünk a négyzetméterekkel... az eredmény általában messze elmarad a várttól. 2. miután szembesültünk a károkkal szakemberekre bízzuk azokat és várjuk a tiszta vitorlákat. A Tuss Sails csapata profi módon végez a koszokkal. 100%-os tisztaságot nem ígérhetünk, hisz ahogy a ruhák mosásánál, itt is vannak kivehetetlen foltok, de 75%-ban biztosan megoldjuk a gondokat, ami nagyon jó eredménynek tekinthető, szemben az időrabló kézi csutakolás 20-30%-ával.

 

A vitorlák újra szinte olyan fehérek lesznek, mint új korukban és a bosszantó foltok is eltűnnek. Mindez egy új vitorla árának töredékéért.

 

Az elmúlt évtizedekben már többször felvetődött, mekkora segítséget jelentene, ha megoldható lenne a vitorlák "ipari" tisztítása, történtek is próbálkozások, amik azonban rendre megfeneklettek. Pár évvel ezelőtt azonban kapcsolatba kerültünk az egyik hazai vezető textiltisztító céggel és közös fejlesztésbe fogtunk. Addigra már tudtuk, hogy jó vegyszerre és az átlagos textilek tisztításától eltérő technológiára van szükségünk, hisz a vitorlaanyag nagyon speciális felület. Valójában talán nem is nevezhető textilnek - ugyan az alapját különféle alapanyagú szálak szövete adja, a felületét különböző eljárásokkal, kalanderezéssel, laminálással kezelik, amitől az egy újfajta anyagként kezd viselkedni, mondjuk, mint egy film. Lesz tartása, nem engedi át a levegőt, a vizet, ellenállóvá válik, keménnyé, bírja a feszítést... ezeket az előnyös tulajdonságokat használjuk ki a vitorlázáshoz. Ugyanezek a jellemzők azonban megnehezítik a tisztítást - egy rendkívül sérülékeny anyagot kell ugyanis kezelnünk, amely nem gyűrhető, dobbal működő gépben nem mosható, nem hőkezelhető... ugyanakkor mégis bekoszolódik használat közben és mindannyian tiszta grószokat, fockokat, génuákat szeretnénk a hajókon látni. Tennünk kellett tehát valamit!

 

 

Szerencsénkre a tisztító cég vezetője vegyészmérnökként és vitorlázóként is rögtön megértette a problémát és nagy erőket mozgósítva kezdtünk bele a közös fejlesztésbe. Sikerült kialakítanunk egy olyan eljárást, amellyel közel kerültünk a célhoz. Az általunk végzett vitorlatisztítás egy többlépcsős folyamat. Első lépésként felmérjük a tisztítandó vitorlákat, feltérképezzük az esetleges szakadásokat, bomlásnak indult szálakat, kiszedjük a benne maradt latnikat... Ezután következik a tisztító üzem. Fontos, hogy minden vitorlát kiterítve tisztítunk a legjobb hatás elérése érdekében. Először nagynyomású berendezéssel eltávolítjuk a felszíni szennyeződéseket, majd speciális tisztítószereket juttatva a felületre, megkezdődik a vitorla alapos kezelése egy körkefés gép használatával. Megnehezíti a műveletet, hogy a különböző szennyeződéstípusokra más szereket kell használnunk. Például ha sok állati fehérje nyom van az anyagon (szúnyog, pók...) akkor külön oldóenzim hozzáadásával tudjuk ezeket eltávolítani. Az eltérő szennyeződések különböző nyomású sikálást igényelnek, amit a tisztító személy folyamatosan tud szabályozni, hogy csak a minimálisan szükséges mechanikai hatás érje a vitorlát. A vegyszeres tisztítás után tiszta vízzel átmossuk a felületeket és következhet a száradás. Mivel hőhatásnak nem tehetjük ki a vitorlát a fent már említett okokból kifolyólag, szárítógépet nem alkalmazhatunk, így síkban, függesztve száríthatóak a vitorlák, ami még időigényesebbé teszi a folyamatot.

 

Ugyanakkor száradás után nagyon látványos átalakulásnak lehetünk szemtanúi - a vitorlákról nagyrészt eltűnnek a foltok, bogarak, anyaguk újra fehérebb és tisztább lesz!

 

A megrendelő kívánsága szerint ilyenkor még következhet egy speciális felületkezelő eljárás - a teflonos védőréteg felvitelével tovább növelhető a vitorlafelület ellenállása, víz- és szennytaszító képessége. A védőréteg a célra kifejlesztett technológiával, porlasztott formában kerül a felületre és vonja be azt.

Ezek után ismét a műhelyünk lesz a terep. A megtisztított vitorlákat újra átnézzük és elvégezzük a szükséges javításokat. Majd hamarosan az elégedett tulajdonos átveheti megújult vitorláját.

 

Örömmel tölt el minket, hogy a tisztított vitorlák tulajdonosai meg voltak elégedve a szolgáltatással, mi pedig ezzel is hozzá tudunk járulni a minél kellemesebb, esztétikusabb vitorlázáshoz.

 

Fontos elmondanunk még, hogy az alkalmazott vegyszerek szigorú vizsgálatokon átesett svájci termékek és partnercégünk "Zöld textiltisztító üzem" minősítéssel rendelkezik, így ezen eljárás is környezetbarát, ami a házilag alkalmazott kézi tisztítószerek nagy részéről nem mondható el. A keletkező szennyvíz pedig szigorúan ellenőrzött, zárt rendszerben kerül a csatornába, nem úgy, mint a kertekben, Balaton parton, stégeken stb.

 

Az őszi hajókivételek után a vitorlatisztítás jól kombinálható a többi szolgáltatásunkkal - az esetleges átalakításokkal, javításokkal és a téli tárolással.


 

CIKKEK


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

A Magyar Távközlési Vállalat 1990-ben Balatonkenesén megvásárolta az ÉVM üdülőt. Lehetőség nyílt arra, hogy dolgozói sport céljaira létrehozzunk egy vitorlás szakosztályt....

1995 Kékszalag

Csapatunk: Tuss Miklós, ifj.Zeöld Ákos, Kelemen János, Málnás András, Hőnich Imre, Csury Zoltán (Id. Zeöld Ákos szakosztályvezető: Kékszalagra készülődve többen ajánlkoztak, hogy...

Tuss Sails csapata

Csapatunk: Tuss Miklós, Straub Elek, ifj.Zeöld Ákos, Ifj.Bárány István, Bárány István, Csury Zoltán (Id. Zeöld Ákos szakosztályvezető: Egyetlen önjelölt kormányos sem jelentkezett a...