A vitorla tárolása, a védőharisnya azaz fockharisnya használata

Szeretne értesülni a vitorlázás, a vitorla készítés legfrissebb híreiről? Iratkozzon fel hírlevelünkre most!

Vitorlakiegészítők

Dátum: 2008-09-30

Óvja vitorláját – meghálálja

Legjobb megoldás a reffgénuák forstágon történő tárolására, hogyha a forstag mentén tisztán feltekerjük. Ha azonban a vitorlát nem látták el UV sugárzás és kosz elleni védelemmel, a hátsó és az alsó él mentén hamarosan egy koszos, sötét sáv képződik. A vászon és főleg a varrások szétmállnak ezen a részen.

 

A vitorla tárolása

 

Ennek megakadályozására egy rávarrt élvédő csík nyújthat jó és kényelmes megoldást, ugyanakkor az anyagcsík plusz súlyt jelent, ami különösen gyenge szélben hátrányos. A rávarrt védőcsík bizonyos körülmények között fel is fúvódhat. Az árbóchoz és korláthoz verődés miatt a csík 3-5 szezon után töredezetté válik és cserére szorul. Ez elég költséges, annál is inkább, mivel a vitorlát el kell vinni egy vitorlakészítő műhelybe.
Rávarrott védelmet csak akkor ajánlunk, ha a vitorla 25-30 m2-nél nagyobb, feltekerve túl nagy az átmérője ill. ha a shotbekötés túl magasan van.

 

 

A fockharisnya azaz a védőharisnya

 

A vitorla szempontjából legjobb megoldást a védőharisnya használata jelenti.
A TUSS SAILS fockharisnyákat vízálló de légáteresztő polyester szövetből készítjük, hogy a vitorla szellőzhessen. Robusztus műanyag kivitelű átmenő osztható cipzár zárja a harisnyát. Ezt egy összehúzó zsinórral kiegészítve lehetővé válik, hogy a harisnyát teljes hosszában szorosra húzzuk, hogy a kikötői szélben se loboghasson. Bizonyos mérettől ez két részből áll.

 

 

A fockharisnya használata

 
A feltekert vitorláról levesszük a shotot, vagy alá rakjuk. A fockharisnyát felkötjük a spi-fallra, a harisnya felső részét a vitorlára helyezzük, majd a cipzárt egy darabon lehúzzuk. Ezután a harisnyát kézzel felhúzzuk, miközben lépésről lépésre becipzározzuk. Ha a cipzár húzókáját egy zsinórral az orrkosárhoz rögzítjük, a harisnya felhúzása közben magától összehúzódik.  Ugyanígy felhúzás közben 3-4 méterenként az összehúzó zsinórt szorosra húzzuk, hogy a felfelé keskenyedő vitorlán is szorosan álljon a harisnya. Lent az összegyűlt kötelet megcsomózzuk.

 

A fockharisnya anyag és színe


A fockharisnyákat különböző méretben, többféle színben, 150-250 g/m2-es polyester anyagból készítjük.

 

Nagyvitorla takarók

 

Természetesen nem csak az orrvitorláknak van szükségük védelemre! Különböző típusú nagyvitorla takarókat is készítünk. Lazy Jack: használata nagyon kényelmes, főleg ha az ember sokat vitorlázik egyedül. A kötelek közt a ponyvába nagyon gyorsan be tudjuk hajtogatni a vitorlát. Ezt a rendszert normál (élköteles) és szabad alsó éles nagyvitorlánál is tudjuk használni. A vitorlatakaró rögzítése lehet többféle módon fixen szerelve vagy könnyen oldható kötéssel is.
De meg kell említenünk a persenningeket, vagy hagyományos nagyvitorlatakarókat, amelyeket a baumra rákötözött nagyvitorlán egy mozdulattal átdobunk, a baum alatt pedig önmagához rögzítjük (csat, patent, tépőzár, stb.).

 

Spiharisnya, gennakerharisnya

 

Vitorlazsákok, spinnakertáskák

 

Takaróponyvák

 

Téli takaróponyva

A téli takaróponyva jelentősen megvédi a hajó műszaki és esztétikai állapotát. Hisz ahol a víz be tud folyni egy hajón, ott be is folyik. Egyik nap megfagy, másnap felolvad, és ez megy egész télen. Így alakulnak ki a hajszálrepedések, beázások, esztétikai hibák. Nem utolsó sorban pedig megakadályozza hogy ősszel ráhulljanak és rászáradjanak a lehulló levelek. Takaróponyvákat sokféle kidolgozással és színben készítjük az egyéni igényeknek megfelelően.

Nyári ponyvák

A vitorlákon kívül érdemes gondoskodnunk nyáron a hajótest védelméről is. Ma már nem csak a klasszikus fahajókat, hanem a műanyag testűeket is egyre többen védik az erős UV sugárzás ellen. Ezek a ponyvák ún. sattler anyagból készülnek, amit kifejezetten árnyékolásra, hajók takarására terveztek. Számtalan szín közül lehet választani a hajón már meglévő színekhez igazodva. A vitorlázó kényelmét szolgálják a különböző árnyékoló ponyvák, melyek a baumon átvetve vagy az alatt az aljához csatlakozva biztosítják a napsütés és az eső elleni védelmet. Emellett megemlítenénk a korláthoz rögzíthető, kokpitot oldalról védő szélfogó ponyvákat is, amellyel, nem utolsó sorban, könnyen eltávolítható reklámfelület is keletkezik.
Vissza a szolgáltatások listájához
Görömbölyi László hozzászólása 2017.09.25 19:19 válasz erre
Tisztelt Cím! Van egy Maxi 68-as vitorlásom, azon egy Plastimo 406-S típusú fockroller, amit a fockvitorlával használok. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyibe kerül egy erre a "konfigurációra" készített fockharisnya. Köszönettel, tisztelettel: Görömbölyi László
Camilla Ljungberg hozzászólása 2012.10.01 14:06 válasz erre
Hello, I am interested i sails. Can you contact me about this? camilla.ljungberg@atkinsglobal.com Do you have any english site? regards Camilla

[1]

Írd meg véleményed

Név*
Email cím
Hozzászólás*
Ellenőrzés*

                              

Tudnál írni arról, hogy a nagyvitorla alsóél állítása miként, hogyan hat a vitorla súlypontjára, valamint a kormányra a tőkesúlyos hajóknál.

Kedves Zsolt! A nagyvitorla alsó élének állításával alapvetően a nagyvitorla öblösségét (hasasságát) tudjuk állítani. Az orrvitorlával is rendelkező hajótípusoknál a nagyvitorlák alsó régiójában a vitorlaszabók a nagyvitorlák has helyzetét 49 – 50% körülire teszik (vízszintesen az első élt...Részletek                               

Lot

Egyszerre készülő mennyiség.Részletek                               

Legfrissebb híreink

Nyitólap - Cikkek - Online tanácsadás - Vitorlázók hírlevele - Szakszótár - Partnereink - Szolgáltatások - Termékeink - Akciók - Cégünkről / elérhetőségek
Minden jog fenntartva. A Tuss sails 2008. Online marketing tanácsadó: STandard-Team Kft. Honlapkészítés, keresőmarketing, keresőoptimalizálás: Abfox kft.