A reacher a lehet a legjobb vitorla megoldás gyenge szélben

Szeretne értesülni a vitorlázás, a vitorla készítés legfrissebb híreiről? Iratkozzon fel hírlevelünkre most!
Kérdező: Györgyei Attila
A kérdés: Kedves Tuss Sails,

Egy Navalia 25-ös hajóm van. Idén kezdtem a versenyzést és gyenge szélben nagyon rosszul teljesítettem. Érdemes -e egy topgénuát( reachert) felszerelnem. Orrsudaram már van mivel blisztert szoktunk használni. Az árboc tetején nincsen felhúzó kötelem. Ha szerelnénk akkor az árboc elbírja az erőket?

Üdv.
Györgyei Attila

A válaszadó: Csury Zoltán

Az biztos, hogy egy hajó gyengeszeles krajc teljesítményét egy topp reacher javítja a legjobban. Úgy is írhatnám, hogy egységnyi pénz vitorlára költése esetén, gyengeszeles krajc teljesítményben mérve egy topp reacher esetén kapunk a legtöbbet a pénzünkért.
Mindemellett azt is tudni kell, hogy egy ilyen vitorlát úgy lehet igazán jól használni, ha az első élét kellőképpen meg tudjuk feszíteni. Ehhez három dologra van szükség:
1, meg kell oldani, hogy az első sarkának a rögzítési pontja ( orrkilépő, orrsudár, stb.
 ne tudjon 1-2 cm-nél többet felfelé elmozdulni. Le kell kötni az orrtőkéhez.
2, az árbóc csúcs ne tudjon 3-5 cm-nél többet léébe hajlani. Egy plusz szálinggal
un. Jumpstaggal kell az árboccsúcsot merevíteni. Igény esetén megrajzoljuk a méreteit.
Ezzel az utolsó kérdésre is megkapjuk a választ, mert így megerősítve elbírja.
3, A vitorla felhúzó kötele nem nyúlhat többet 0,5%-nál. Javasoljuk a drótkötelet, ami a stopper előtti utolsó fél méteren átmegy textil kötélbe.
Ennél a vitorlatípusnál célszerű egy végtelenített feltekerőt használni, mivel ez a vitorla a forstag  előtt van ezért forduló előtt felszoktuk tekerni és az új csapáson újra kitekerni.

Üdv.  Csury Zoltán
 

Itt teheted fel kérdésed


Név* A kérdés feltevőjeként fog mejelenni a szakértőnk
számára a megadott név.
E-mail cím* Erre az email címre fog érkezni egy értesítő email.
Kérdés* A válaszra váró kérdés
Ellenőrzés* Az ellenőrzés során a mezőben látható betűket és számokat pontosan írd be, ügyelve a kis és nagy betűkre is.
 

                              

Mitől függ, hogy egyik spinnakerrel élesebben lehet menni, mint a másikkal kb. azonos vitorlafelület mellett? Azt is tapasztaltam, hogy a tompább menetre képes spí hamarabb luvba fordítja a hajót erős szélben.

A vitorla hasasságától függ. Azonos felület mellett lehet hasasabb és laposabb is a vitorla. Úgy kell elképzelni, hogy ha felülről nézve vesszük a spi egy vízszintes metszetét ( ami megközelítőleg egy körív), az így kapott ívhossz lehet azonos, különböző sugarú ívek esetén. A laposabbal lehet...Részletek                               

MT

Medium tempered közepesen hőkezelt, a leggyakoribb gyártmány.Részletek                               

Legfrissebb híreink

Nyitólap - Cikkek - Online tanácsadás - Vitorlázók hírlevele - Szakszótár - Partnereink - Szolgáltatások - Termékeink - Akciók - Cégünkről / elérhetőségek
Minden jog fenntartva. A Tuss sails 2008. Online marketing tanácsadó: STandard-Team Kft. Honlapkészítés, keresőmarketing, keresőoptimalizálás: Abfox kft.