A reacher a lehet a legjobb vitorla megoldás gyenge szélben

Szeretne értesülni a vitorlázás, a vitorla készítés legfrissebb híreiről? Iratkozzon fel hírlevelünkre most!
Kérdező: Györgyei Attila
A kérdés: Kedves Tuss Sails,

Egy Navalia 25-ös hajóm van. Idén kezdtem a versenyzést és gyenge szélben nagyon rosszul teljesítettem. Érdemes -e egy topgénuát( reachert) felszerelnem. Orrsudaram már van mivel blisztert szoktunk használni. Az árboc tetején nincsen felhúzó kötelem. Ha szerelnénk akkor az árboc elbírja az erőket?

Üdv.
Györgyei Attila

A válaszadó: Csury Zoltán

Az biztos, hogy egy hajó gyengeszeles krajc teljesítményét egy topp reacher javítja a legjobban. Úgy is írhatnám, hogy egységnyi pénz vitorlára költése esetén, gyengeszeles krajc teljesítményben mérve egy topp reacher esetén kapunk a legtöbbet a pénzünkért.
Mindemellett azt is tudni kell, hogy egy ilyen vitorlát úgy lehet igazán jól használni, ha az első élét kellőképpen meg tudjuk feszíteni. Ehhez három dologra van szükség:
1, meg kell oldani, hogy az első sarkának a rögzítési pontja ( orrkilépő, orrsudár, stb.
 ne tudjon 1-2 cm-nél többet felfelé elmozdulni. Le kell kötni az orrtőkéhez.
2, az árbóc csúcs ne tudjon 3-5 cm-nél többet léébe hajlani. Egy plusz szálinggal
un. Jumpstaggal kell az árboccsúcsot merevíteni. Igény esetén megrajzoljuk a méreteit.
Ezzel az utolsó kérdésre is megkapjuk a választ, mert így megerősítve elbírja.
3, A vitorla felhúzó kötele nem nyúlhat többet 0,5%-nál. Javasoljuk a drótkötelet, ami a stopper előtti utolsó fél méteren átmegy textil kötélbe.
Ennél a vitorlatípusnál célszerű egy végtelenített feltekerőt használni, mivel ez a vitorla a forstag  előtt van ezért forduló előtt felszoktuk tekerni és az új csapáson újra kitekerni.

Üdv.  Csury Zoltán
 

Itt teheted fel kérdésed


Név* A kérdés feltevőjeként fog mejelenni a szakértőnk
számára a megadott név.
E-mail cím* Erre az email címre fog érkezni egy értesítő email.
Kérdés* A válaszra váró kérdés
Ellenőrzés* Az ellenőrzés során a mezőben látható betűket és számokat pontosan írd be, ügyelve a kis és nagy betűkre is.
 

                              

Kedves Tuss Sails, Egy Navalia 25-ös hajóm van. Idén kezdtem a versenyzést és gyenge szélben nagyon rosszul teljesítettem. Érdemes -e egy topgénuát( reachert) felszerelnem. Orrsudaram már van mivel blisztert szoktunk használni. Az árboc tetején nincsen felhúzó kötelem. Ha szerelnénk akkor az árboc elbírja az erőket? Üdv. Györgyei Attila

Az biztos, hogy egy hajó gyengeszeles krajc teljesítményét egy topp reacher javítja a legjobban. Úgy is írhatnám, hogy egységnyi pénz vitorlára költése esetén, gyengeszeles krajc teljesítményben mérve egy topp reacher esetén kapunk a legtöbbet a pénzünkért. Mindemellett azt is tudni kell, hogy egy ...Részletek                               

Pentex

Olyan szál, ami a különleges gyártás miatt kevesebbet nyúlik, de nem erősebb.Részletek                               

Legfrissebb híreink

Nyitólap - Cikkek - Online tanácsadás - Vitorlázók hírlevele - Szakszótár - Partnereink - Szolgáltatások - Termékeink - Akciók - Cégünkről / elérhetőségek
Minden jog fenntartva. A Tuss sails 2008. Online marketing tanácsadó: STandard-Team Kft. Honlapkészítés, keresőmarketing, keresőoptimalizálás: Abfox kft.